© All Rights Reserved.

     The site, located along the westside highway of NYC, is one of the main areas affected by the 100 year surge, as depicted during the times of Hurricane Sandy. The proposition of this project was to develop a defensive strategy against the surge while creating an architecture for the creative class in the area of TriBeca, Manhattan. This architectural development would stimulate  an economic growth through live and work spaces for artists, while providing commercial and communal activities.

        Antidote was conceptualized through an analysis of the surge movement upon the site and the location of the lot in between two pedestrian streets from east to west, and alongside both the Hudson River and Westside Highway from north to south. Automatically, Antidote takes into account the juxtaposition of the City's Urban Fabric and the Hudson Riverfront, emphasizing a relationship between the Tranquil Landscape of the River and the Density of the City's Skyline.

       Conceptually, one is attracted to the site from either Canal St. or Watts St. into an Urban Piazza surrounded by a restaurant, gallery, cafe and retail store on the ground floor.  Above, live and work spaces are at a glance emphasizing a vertical community of entertainment and intermingle at the lowest level, to views and residential leisure at the highest. The piazza is created through a Tripartite produced by the defensive stone reta ining wall, erected to resist a potential 100-year flood.

      This wall morphed intuitively through the understanding of the behavior of the surge and the design of a new landscape on the harbor front that would delay the surge in the event of a flood. It also allows for a divider of the urban fabric and a tranquil environment while creating a "mobius" circulation through the site, connecting to adjacent lots, and pocketing spaces for growth of the three buildings.

Type: Schematic Concept, Mixed Use

Status: Proposal
Commission: Graduate Studio Work

Antidote